петак, 17. октобар 2014.

Mesec borbe protiv raka dojke**

Kao što već svi znate, Oktobar mesec je zvanično mesec borbe protiv raka dojke. Kako sam deo kompanije Avon, koja ima program borbe protiv raka dojke, poželela sam da objavim ovaj post.


Važna stvar je da je sutra 18.10.2014. u Beogradu, organizovan ružičasti bazar "Milion razloga" od 11h do 16h na Platou kod Delijske česme. I ove godine kampanjom „Miliooooon razloga zašto želim svet uz tebe“ u organizaciji Fonda B92, kompanije Avon i Ambasade SAD u Srbiji, a uz podršku Ministarstva zdravlja i grada Beograda, obeležavamo oktobar kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke.
Program je sledeći:
*Ulični zabavljači će animirati prolaznike od 12 do 13h
*Manikirke će na jednom štandu lakirati nokte prolaznicama u roze i crtati vrpce
*Posetioci će ispisivati svoje razloge na zidu
*Muška trka za podršku ženama je u 13h
*Šetnja kroz Knez Mihailovu ulicu od 13:20 do 14h

 Link do event-a: Milon razloga

Uz to, kompanija Avon obeležava prvih 10. godina borbe protiv raka dojke u Srbiiji! 
Na ovom linku možete videti video mojih koleginica iz Avona koje su bore sa ovom teškom bolešću: Link video snimka.  



Avon Akcija za borbu protiv raka dojke u Srbiji
Avon Akcija za borbu protiv raka dojke, koja deluje u okviru Avon Fondacije, osnovana je 1992. u Velikoj Britaniji i trenutno je aktivna u preko 50 zemalja sveta. Od osnivanja do danas prikupljeno je i donirano preko 957 miliona američkih dolara širom sveta. Avon Akcija za borbu protiv raka dojke globalno deluje u pet oblasti: informisanje i širenje svesti o raku dojke, prevencija i dijagnostika, dostupnost medicinske nege, podrška medicinskim institucijama i naučna istraživanja u cilju nalaženja leka protiv raka dojke. Sredstva se prikupljaju prodajom posebnih proizvoda sa ružičastom vrpcom kroz Avon brošure. Sav prihod od prodaje ovih proizvoda namenjen je Avon Akciji za borbu protiv raka dojke.
- U Srbiji Akcija je pokrenuta 2004.

- Od 2004. do danas podelili smo preko 500.000 informativnog i edukativnog materijala o načinima prevencije i rane dijagnostike raka dojke.
- 2005. organizovali smo prvu Avon šetnju u Beogradu u cilju širenja svesti o ovoj bolesti, događaj koji održavamo svakog oktobra u Beogradu kako bismo skrenuli pažnju javnosti na značaj prevencije raka dojke.

- 2006. donirali smo aparat za ranu dijagnostiku Institutu za Onkologiju i Radiologiju Srbije, sto za stereotaksičnu biopsiju dojke i 180 besplatnih kliničkih pregleda.
- 2008. u okviru kampanje "Potrebne smo jedna drugoj" pod pokroviteljstvom Ministarstva Zdravlja, donirali smo više od 2000 preventivnih pregleda dojke za žene širom Srbije.
- 2008. donacijom od 1 miliona dinara pomogli smo kupovinu prvog pokretnog digitalnog mamografa u Srbiji, akciju koju je pokrenuo Fond B92, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i Ministarstvo zdravlja. Iste godine u oktobru, u saradnji sa Fondom B92, organizujemo u Beogradu TV specijal uživo «Dizanje svesti» kao deo velikog Avon globalnog događaja koji se održava u preko 50 zemalja sveta i kojim šaljemo poruku svim ženama da je rak dojke bolest koja može da se pobedi.
- 2009. kampanja «Potrebne smo jedna drugoj» postaje tradicija. Ove godine doniramo 2000 preventivnih pregleda dojke za žene širom Srbije i tako činimo još jedan značajan korak napred u borbi protiv raka dojke.
Donacijom aparata za stereotaksičnu vakuum asistiranu biopsiju, 2011. godine, kompletirana je dijagnostička oprema Instituta
- Od 2011. godine Avon podržava program "Zdravka", kroz obuku žena u seoskim sredinama o važnosti pravovremenih pregleda u borbi protiv raka dojke. Ovaj program je u 2013. godini proširen i na region zapadne Srbije, a Avon Srbija nastavlja da bude dugoročno posvećen borbi protiv raka dojke.
- 20. Marta 2013. godine iniciran je od strane Avon Srbija i obeležen prvi Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, uz podršku Fonda B92 i Ministarstva zdravlja Republike Srbije




Ukratko o bolesti:
Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena.. Ova bolest preti sve većem broju žena, a najveći uzrok je mala informisanost, i ne redovni pregledi.
Opasnost od raka dojke je povećana u žena:
- koje su imale prvu menstruaciju pre 12. godine
- koje su imale menopauzu pre 50. godine
- koje nisu rodile ili su rodile posle 30. godine
- u kojih je kod biopsija dojke nađen poremećaj normalnih struktura ćelija
- koje su operisane zbog raka jedne dojke (verovatna učestalost raka u drugoj dojci je oko 6%)
- ako je u porodici neko od bliskih srodnika imao rak dojke
- posle 50. godine života opasnost se povećava s gojaznosti i odnosom telesne težine prema visini. Žene s vlažnim cerumenom (cerumen = usna mast) sklonije su raku dojke.



Ne zaboravite, pregled je najbolji način prevencije i ranog otkrivanja bolesti raka dojke koja je, u početnom stadijumu, izlečiva u više od 90% slučajeva!

*Sve slike skinute su sa Oficijalnog Avon Srbija sajta.

Hvala na čitanju!

7 коментара:

  1. Lepo otici kod lekara STRUCNOG i pregledati se,savetujem to iz iskustva,meni je otkriven fibroadenom to je dobrocudno cak se i povlaci (hvala bogu),ali samo doktor nista vise,nikakvi priuceni idioti i slicno.Ne boli niti je neprijatno,samo ako je nekog blam da se skine do pola pred drugima,a to mislim da smo prerasli,ostalo je ok.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno, što bi iko išao kod pričenog nekog, a ne kod pravog lekara?
      meni to nije normalno. TReba ići na preglede redovno, pregled je normalna stvar.. Navikle smo da idemo kod ginekologa, pa ne znam što ni ovo ne bi navikle.
      problem je što ljudi kod nas generalno ne idu kod lekara preventivno. :/
      Hvala na komentaru, nadam se da će biti sve dobro sa tim fibroadenom!
      Pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala tebi sto si mi objavila kom.,ne brini bude ok sve,to je dobrocudno i (da ne cuje zlo) povuci ce se,jednostavno mi je receno i objasnjeno sve i nemam cega da se plasim.Pa vidi ni kod ginekologa ne idu redovno,ja u velikom broju slucajeva dobijem pitanje u cekaonici kao jesam trudna sta cu tu ako nisam????To govori o kulturi zena da ne kazem (ne)kulturi,i necemo se dugo opismeniti po tom pitanju.Ukratko ovo moje cudo je kao cvor a nije cvor vec mesto plasticno da kazem hormonski je i samo treba da se prati i nema frke.Unositi sto vise vode,NOSITI PRAVILAN GRUDNJAK I VES I PAZITI SE I NIKAKO NE KORISTITI NESTO SA ALUMINIJUMOM!To su neka osnovna pravila.Srecno svima koje se bore sa raznim problemima sa grudima!

      Избриши
    3. Slažem se, veliki problem kod nas je što žene ne idu ni kod ginekologa, pa čak ni u 3 godine one, koje su obavezne. Strašno.
      I ja polako prelazim na dezodoranse bez aluminijuma..
      Važno je da apelujemo na sve da se redovno pregledaju.
      Hvala što ste podelili Vaše iskustvo sa nama! :)
      Samo napred. pozdrav

      Избриши
    4. U principu neko moje misljenje je da nije bitno da li cemo koristiti dezodoranse sa ili bez aluminijuma, bilo sta sto sprecava znojenje je stetno, nas organizam treba da se znoji i da time izbacuje stetne materije iz svog organizma :)

      Избриши
    5. Ima logike. Ali jednostavno živimo užurbano i znojenje nam smeta pa idemo ka tome da se to znojenje spreči.Kod dezodoransa bez aluminijuma je caka da se ne sprečava znojenje, već nema neprijatnog mirisa kada se oznojite.

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...